Różne odsłony ziemniaków, czyli Dzień Kartofla w skansenie

2018-09-17

Chorzowski skansen zaprasza 23 września na „Dzień Kartofla” w godzinach od 13.00 do 17.00. Podczas imprezy będzie można spróbować swoich sił w szatkowaniu kapusty i jej ugniataniu, usłyszeć jakie zajęcia dawniej zajmowały gospodynie podczas jesiennych wieczorów, a także samemu, za pomocą kopaczki, wykopać ziemniaki z pola.

O historii, odmianach i sposobie uprawy ziemniaka opowiedzą przedstawiciele Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, a na naszych gości czekać będą m.in.: placki na blasze, pieczonki w kociołkach, ziemniaki, jabłka z ogniska czy kartoflanka.

SCENA:
Prowadzenie Jakub Kurzela
13.00 – 13.15 Różne odsłony kartofli – Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
w Częstochowie / Oddział Mikołów
13.15 – 13.35 Zaproszenie na wykopki
13.35 – 14.05 Obrzęd kartoflany w wykonaniu KGW z Jaśkowic
14.05 – 14.15 Przerwa techniczna
14.15 – 15.00 Występ Kapeli Rube Świnÿe
15.00 – 15.30 kilka słów o kiszeniu kapusty – Damian Adamczak
15.30 – 15.50 Topinambur „źródło zdrowia” – Jacek Wołowski
15.50 – 16.00 Przerwa techniczna
16.00 – 17.00 Występ Zespołu Whiskey River
TEREN:
Kręgi ogniskowe – pieczenie jabłek i kartofli
Wykopki – pole koło Spichlerza z Wojkowic Kościelnych
Chałupa ze Strzemieszyc Wielkich – potrawy przygotowane przez KGW Jaśkowiczanki
Teren przy karczmie – warsztaty ciesielskie prowadzone przez klub kreatywnego inżyniera FloJaMo
Zagroda Sołtysa z Katowic – szatkowanie i deptanie kapusty
Mała łąka – pieczonki przygotowane przez KGW Niwczanki z Poręby
Bilety w cenie 10 zł i 7 zł.

Czytaj również

Our website uses cookies, m.in. for statistical purposes. If you do not want them to be saved on your disk, change the settings of your browser. More on this topic...